Samenwerking met Ron Blaauw College

5 maanden geleden Leren

Op vrijdag 5 juli bezegelde Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling van de Rabobank, de samenwerking tussen diverse partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het Nederlandse horeca-onderwijs. De Rabo Foundation financiert jaarlijks projecten waarin zelfredzaamheid van mensen de boventoon voert. Een van de projecten van dit jaar is het Ron Blaauw College.

Plaatje bij artikel Samenwerking met Ron Blaauw College

Sterren-chef Ron Blaauw, de Amsterdamse wethouder van mbo-onderwijs Simone Kukenheim, SVH-directeur Ricardo Eshuis, voorzitter van MBO College Centrum Elvire Biegel en John Flierman van House of Hospitality tekenden een samenwerkingsovereenkomst. De bijeenkomst, in het Rabokantoor aan de Apollolaan, werd bijgewoond door de twee studenten die het kooktraject met succes volgden; Junior en Leroy. 

Opgeleid tot basis-kok
In eerste instantie zullen mensen van jong tot oud op het Ron Blaauw College een kans hebben op praktisch gebied opgeleid te worden tot basis-kok. De Rabobank en de gemeente Amsterdam ondersteunen dit traject met de inzet van extra (financiële) middelen. Er is ook een potje gereserveerd voor directe ondersteuning van de studenten. Vervolgtrajecten, na de praktische vorming bij het Ron Blaauw College, zijn mogelijk op de horeca-opleiding van het ROCvA, of wellicht met een praktische opleiding via House of Hospitality.

Vergroten kans op werk
Marco Wins, medeverantwoordelijk voor het onderwijs bij het Ron Blaauw College, introduceerde op ontspannen manier de sprekers. Wins: ‘Vooral de aankomend koks, die moeite hebben om toe te treden tot arbeidsmarkt, vergroten hiermee de kans op werk en verdere scholing. En dat is nodig. Met name de Amsterdamse regio schreeuwt om goed personeel. Leerlingen worden in dertien weken getraind bij Ron Blaauw, daarna is de kans op werk, of een vervolgopleiding groter.’

100.000 vacatures
Barbara Baarsma van de Rabo Foundation opende haar speech met: ‘Ik sta hier met mijn hoofd, met mijn hart, maar ook met mijn buik. Ik weet hoe lekker de leerlingen kunnen koken.’ Ook benadrukte Baarsma nog eens de tekorten in de branche. ‘Er zijn in de horeca 425.000 mensen werkzaam. Op dit moment hebben wij in Nederland 100.000 vacatures. Dertien procent van de openstaande banen zijn vacatures voor koks. Student Leroy knikte instemmend. Hij vond na de training op het Ron Blaauw College een baan bij de Gastrobar in Ouderkerk. Voor hem is dit praktijkdiploma het eerste diploma dat hij ooit behaalde. Leroy is van plan om verder te leren in het koksvak, mogelijk bij het ROCvA. 

Aparte overeenkomst
Centrum-voorzitter Elvire Biegel zei hierover: ‘Co-creatie en samenwerking zijn de sleutelwoorden. Studenten worden in eerste instantie opgeleid bij Ron Blaauw. Het ROCvA kan, als de wens er is, zorgen voor verdere ontwikkeling en diplomering.’ Ook de aanjager van House of Hospitality John Flierman ziet mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van de studenten. Ron Blaauw en John Flierman tekenden nog een aparte samenwerkingsovereenkomst. 

Fantastisch vak
Door de samenwerking van de genoemde partijen en onderwijskundige mogelijkheden op het ROCvA zal de groep goed opgeleide koks groeien. En dat is hard nodig, iedere dag openen er in onze regio nieuwe restaurants. De vraag naar goed geschoold personeel is enorm. Chef Blaauw stelde duidelijk: ‘Het koksvak is een fantastisch vak is, dat iedereen kan leren. Top-koks worden vaak met kunstenaars vergeleken, maar ik vind dat wij ambachtsmensen zijn. Je kunt hier echt heel ver mee komen als je hard werkt. Ja, dat wil ik graag meegeven.’

Talent
Wethouder Simone Kukenheim benadrukte nog eens dat Amsterdam boft met de samenwerking van al deze partijen in de stad. Op dit moment worden 31 student opgeleid bij Ron Blaauw. ‘Het gaat niet om de grootte van de groepen, maar om het talent dat wij opleiden,’ stelt de wethouder. Ook SVH-directeur Ricardo Eshuis onderstreepte dit. ‘Het gaat allemaal om het bundelen van energie. Als dit initiatief in Amsterdam lukt, dan lukt het overal.’ 



Andere artikelen

1 week geleden Eerste presentatie LAB succesvol 1 maand geleden Gratis seminar House of Hospitality LAB ‘De belangrijkste resultaten van onderzoek in 2019’ 1 maand geleden Van der Valk Hotel Breukelen en MBO College Hilversum starten nieuwe opleiding 1 maand geleden Save the date: 20 januari 2020 1 maand geleden Onze studenten hosten onderwijscongres 1 maand geleden Studenten aan de Zuidas 1 maand geleden 100ste diploma statushouders 2 maanden geleden Oplossingen voor druk Amsterdam 3 maanden geleden Bright’s buddy-project 3 maanden geleden Hoe ervaren expats onze hospitality? 3 maanden geleden Nieuwe leeromgevingen 3 maanden geleden Studiejaar 2019 - 2020 officieel geopend 4 maanden geleden Samen sterk 4 maanden geleden Summer Camp voor House of Hospitality leerlingen 5 maanden geleden Samenwerking met Ron Blaauw College 5 maanden geleden Het jaar van House of Hospitality 5 maanden geleden Eerste studenten Hotelmanagement on-the-job krijgen diploma 5 maanden geleden HoHA heeft fysieke plek 5 maanden geleden Onderzoeksvragen gezocht! 5 maanden geleden Het asociale gedrag van de hard core Britse ‘bierfietstoeristen’ lijkt een doel op zichzelf 5 maanden geleden Betrokken bewoners zijn positiever deel 2 5 maanden geleden ‘House of Hospitality zijn we allemaal’ 6 maanden geleden Werkgevers opgelet: Deze mensen zijn zó gemotiveerd 7 maanden geleden Kom 21 mei naar de Nationale Horecadag 7 maanden geleden Samenwerking met SVH biedt meer slagkracht in onderwijsvernieuwing 9 maanden geleden OPROEP: Uw hospitality challenge in House of Hospitality Research LAB 9 maanden geleden Weer 17 statushouders aan de slag 10 maanden geleden Betrokken bewoners zijn positiever 10 maanden geleden Studenten Inholland pionieren met next-level toerisme voor Amsterdam 10 maanden geleden Human Talent Group (HTG) aan boord als kennis- en technologie partner 10 maanden geleden Open dag: 26 januari 10 maanden geleden Overstappen naar een andere studie? 10 maanden geleden SMART HOSPITALITY: Gastvrijheid in een smart city 11 maanden geleden Van der Valk trotse winnaar ‘Beste Leerbedrijf’ 11 maanden geleden Statushouders on-the-job opgeleid voor hospitality 1 jaar geleden Gom en Axxicom Airport Caddy aangesloten 1 jaar geleden Kennismakingsmiddag 1 jaar geleden House of Hospitality genomineerd 1 jaar geleden Drukbezochte aftrap studiejaar 1 jaar geleden Bidfood sluit zich aan bij House of Hospitality 1 jaar geleden Statushouders krijgen diploma’s 1 jaar geleden Eden Hotels is de 25ste partner van House of Hospitality 1 jaar geleden All in the game 1 jaar geleden Praktijkleerlingen op bezoek 1 jaar geleden WOW, dat werkt! 1 jaar geleden Interview Hans Vugts, directeur van Hotel Casa 1 jaar geleden Eerste resultaten bekend 1 jaar geleden Bernie Matser: ‘Animo is groot’ 2 jaar geleden House of Hospitality is voorbeeld, zegt SER 2 jaar geleden Nieuwe opleiding Servicemedewerker Ziekenhuis start in februari

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief