Op vrijdag 5 juli bezegelde Barbara Baarsma, directeur Kennisontwikkeling van de Rabobank, de samenwerking tussen diverse partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het Nederlandse horeca-onderwijs. De Rabo Foundation financiert jaarlijks projecten waarin zelfredzaamheid van mensen de boventoon voert. Een van de projecten van dit jaar is het Ron Blaauw College.
Sterren-chef Ron Blaauw, de Amsterdamse wethouder van mbo-onderwijs Simone Kukenheim, SVH-directeur Ricardo Eshuis, voorzitter van MBO College Centrum Elvire Biegel en John Flierman van House of Hospitality tekenden een samenwerkingsovereenkomst. De bijeenkomst, in het Rabokantoor aan de Apollolaan, werd bijgewoond door de twee studenten die het kooktraject met succes volgden; Junior en Leroy.
Opgeleid tot basis-kok
In eerste instantie zullen mensen van jong tot oud op het Ron Blaauw College een kans hebben op praktisch gebied opgeleid te worden tot basis-kok. De Rabobank en de gemeente Amsterdam ondersteunen dit traject met de inzet van extra (financiële) middelen. Er is ook een potje gereserveerd voor directe ondersteuning van de studenten. Vervolgtrajecten, na de praktische vorming bij het Ron Blaauw College, zijn mogelijk op de horeca-opleiding van het ROCvA, of wellicht met een praktische opleiding via House of Hospitality.
Vergroten kans op werk
Marco Wins, medeverantwoordelijk voor het onderwijs bij het Ron Blaauw College, introduceerde op ontspannen manier de sprekers. Wins: ‘Vooral de aankomend koks, die moeite hebben om toe te treden tot arbeidsmarkt, vergroten hiermee de kans op werk en verdere scholing. En dat is nodig. Met name de Amsterdamse regio schreeuwt om goed personeel. Leerlingen worden in dertien weken getraind bij Ron Blaauw, daarna is de kans op werk, of een vervolgopleiding groter.’
100.000 vacatures
Barbara Baarsma van de Rabo Foundation opende haar speech met: ‘Ik sta hier met mijn hoofd, met mijn hart, maar ook met mijn buik. Ik weet hoe lekker de leerlingen kunnen koken.’ Ook benadrukte Baarsma nog eens de tekorten in de branche. ‘Er zijn in de horeca 425.000 mensen werkzaam. Op dit moment hebben wij in Nederland 100.000 vacatures. Dertien procent van de openstaande banen zijn vacatures voor koks. Student Leroy knikte instemmend. Hij vond na de training op het Ron Blaauw College een baan bij de Gastrobar in Ouderkerk. Voor hem is dit praktijkdiploma het eerste diploma dat hij ooit behaalde. Leroy is van plan om verder te leren in het koksvak, mogelijk bij het ROCvA.
Aparte overeenkomst
Centrum-voorzitter Elvire Biegel zei hierover: ‘Co-creatie en samenwerking zijn de sleutelwoorden. Studenten worden in eerste instantie opgeleid bij Ron Blaauw. Het ROCvA kan, als de wens er is, zorgen voor verdere ontwikkeling en diplomering.’ Ook de aanjager van House of Hospitality John Flierman ziet mogelijkheden voor verdere ontwikkeling van de studenten. Ron Blaauw en John Flierman tekenden nog een aparte samenwerkingsovereenkomst.
Fantastisch vak
Door de samenwerking van de genoemde partijen en onderwijskundige mogelijkheden op het ROCvA zal de groep goed opgeleide koks groeien. En dat is hard nodig, iedere dag openen er in onze regio nieuwe restaurants. De vraag naar goed geschoold personeel is enorm. Chef Blaauw stelde duidelijk: ‘Het koksvak is een fantastisch vak is, dat iedereen kan leren. Top-koks worden vaak met kunstenaars vergeleken, maar ik vind dat wij ambachtsmensen zijn. Je kunt hier echt heel ver mee komen als je hard werkt. Ja, dat wil ik graag meegeven.’
Talent
Wethouder Simone Kukenheim benadrukte nog eens dat Amsterdam boft met de samenwerking van al deze partijen in de stad. Op dit moment worden 31 student opgeleid bij Ron Blaauw. ‘Het gaat niet om de grootte van de groepen, maar om het talent dat wij opleiden,’ stelt de wethouder. Ook SVH-directeur Ricardo Eshuis onderstreepte dit. ‘Het gaat allemaal om het bundelen van energie. Als dit initiatief in Amsterdam lukt, dan lukt het overal.’