Misschien heeft u er al over gelezen. Groenpluk is een fenomeen waarbij studenten nog voor ze hun diploma hebben, door een stagebedrijf of bijbaanbedrijf een vast contract wordt aangeboden. Om zowel studenten als werkgevers tegemoet te komen, bedachten het ROC van Amsterdam College Centrum en ROC Flevoland MBO College Poort een manier om opleiding en baan te combineren.
Cathalijne
‘We zien Groenpluk niet gebeuren door onze stagepartners van House of Hospitality’, zegt opleidingsmanager Cathalijne Speelberg van ROC College Centrum. ‘Het gebeurt vooral bij bedrijven waar onze studenten een bijbaan hebben. Meestal hebben ze er al flink wat vlieguren opzitten, zitten ze in hun derde jaar. Het is dan heel aantrekkelijk en een compliment als je werkgever zegt dat er een contract voor je klaarligt.’
Financiële prikkel
Groenpluk nam vooral na de coronajaren een vlucht. Door het grote tekort aan personeel werden studenten verleid eerder te beginnen met werken. ‘Die financiële prikkel is natuurlijk interessant. Bovendien zijn onze studenten echte doeners. Ze zijn liever bezig, dan dat ze in de schoolbanken zitten.’ Maar de studie verlaten zonder diploma is natuurlijk doodzonde. ‘Een diploma is waardevol om aan te tonen wat je niveau is. Het hoort op je cv’, zegt Cathalijne. ‘Bovendien is het in het belang van de gehele hospitality-branche dat er ook in de toekomst voldoende gekwalificeerd personeel is.’
Van BOL naar BBL
Vanaf het nieuwe studiejaar komt ROC College Centrum daarom met een oplossing. ‘In het derde jaar van je studie hotelmanagement on the job geven we studenten de mogelijkheid om hun BOL-opleiding voort te zetten als BBL. Dat wil zeggen, vier dagen werken, een dag naar school. In vier dagen kun je een mooi maandsalaris verdienen en ben je ook van waarde voor een werkgever.’ De studieloopbaanbegeleider (mentor) en de zorgcoördinator gaan in gesprek met zowel de student als de werkgever om zo te sturen op een win-win situatie.’
Samen oplossingen bedenken
Ook bij MBO College Poort zijn ze het gesprek met het bedrijfsleven en studenten aangegaan om ervoor te zorgen dat studenten de opleiding verlaten met een diploma. Naast de hierboven genoemde punten zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij vroegtijdige uitschrijving. Annika van der Lee, opleidingsmanager bij ROC Almere Poort, merkt op: ‘Studenten van de opleiding Media, Hospitality en Evenementen geven aan dat ze de praktijk missen en ik zie een afname in motivatie met betrekking tot algemene vakken. Ze ervaren niet altijd de relevantie hiervan. Ons streven is om deze algemene vakken nauwer te verbinden met de praktijkgerichte opleidingen. Daarnaast willen we ons partnernetwerk in de regio en de studenten meer betrekken bij het onderwijsprogramma. Op basis van de gesprekken die we met hen voeren, hebben we een nieuw concept bedacht en ons onderwijs daarop aangepast.’
Hoogseizoen
In Almere starten studenten van de opleiding horecamanager/ondernemer in september hun eerste jaar met een BOL-opleiding, met de mogelijkheid die in april – als het hoogseizoen begint – om te zetten in een BBL. ‘Ze werken dan de zomermaanden door. En gaan een dag naar school. Dat betekent een flinke aanpassing voor de studieroosters en voor de docenten. Maar door dit soort vernieuwingen proberen we de opleiding aantrekkelijker te maken, de instroom te vergroten en studenten duurzaam te binden aan de hospitality.’