Marijn Ouwehand - The attitude of residents towards tourists in the city centre of Amsterdam

4 maanden geleden Delen

Marijn Ouwehand schreef voor de Hotelschool The Hague haar afstudeerscriptie over ‘The attitude of residents towards tourists in the city centre of Amsterdam”. Ze won er de Innovatie & Onderzoek-award mee.

Marijn Ouwehand is geboren in Amsterdam, groeide op in Utrecht en Den Haag, maar woont sinds twee jaar weer in De Pijp. Ze ziet elke dag hoe de leefbaarheid van de stad onder druk staat door het groeiend toerisme. Maar ze weet ook – mede door haar studie aan de Hotelschool The Hague - dat het toerisme een grote economische factor is in de metropoolregio Amsterdam. ‘Normaal maak je een afstudeerscriptie voor het stagebedrijf waar je in je vierde jaar loopt’, vertelt ze. ‘Maar elk blok is er ook een nieuwe studiegroep voor House of Hospitality-onderzoek. Je krijgt een lijst met ideeën, maar je mag ook zelf ideeën inbrengen. Omdat leefbaarheid een focuspunt is van House of Hospitality sloot mijn idee mooi aan.’

Ze las ‘om de context duidelijk te hebben’ academische papers en literatuur en vergeleek de Amsterdamse situatie met andere toeristische steden als Barcelona en Venetië. Haar onderzoek was zowel kwalitatief als kwantitatief. Eerst hield ze vier interviews, waarvan ze de bevindingen verwerkte in een survey onder een groep van 257 respondenten. Met de data die daaruit kwamen, kon ze op zoek naar verbanden. ‘De insteek was te ontdekken welke perceptie inwoners van Amsterdam hebben ten aanzien van het toerisme in de stad en hoe dat hun attitude beïnvloed. Ik heb daarbij vier perspectieven gekozen: horen, zien, geur en gevoel. Negatief vinden inwoners bijvoorbeeld dat zij zien dat het drukker is op straat en dat winkelaanbod verandert. Bij horen vinden ze bijvoorbeeld het gefeest in Airbnb-huizen en het geluid van rolkoffers vervelend. En bij geur noemen zij de koffieshops, het wildplassen en de nutella- en wafelshops. Positief vinden ze bijvoorbeeld de vele nationaliteiten het feit dat het toerisme geld oplevert. Mensen die op een of andere manier aan het toerisme geld verdienen zijn positiever over de ontwikkeling dan mensen die er niet in werken of baat bij hebben.’

De resultaten van het onderzoek transporteerde Marijn vervolgens naar de Doxey Irritation Index, die vier niveaus van emotie onderscheidt wanneer op een bepaalde plek het aantal toeristen toeneemt: enthousiasme, apathie, irritatie, vijandigheid. Misschien wel de belangrijkste uitkomst van haar onderzoek is dat 41,1% van de Amsterdamse inwoners scoort op het niveau van irritatie. 8% zit zelfs al op niveau vijandigheid.

‘Ik heb als suggestie meegegeven dat het goed is om manieren te zoeken om Amsterdammers meer te betrekken bij de groei en ontwikkeling van toerisme in de stad. Zorg dat ze meer profijt hebben van de aanwezigheid van toeristen. Daarmee creëer je meer draagvlak en minder weerstand.’ Ook raadde ze aan haar onderzoek een vervolg te geven, maar dat moet worden opgepakt binnen de Hotelschool of binnen House of Hospitality. Marijn zelf is inmiddels bezig met een master Changemanagement. ‘Hartstikke leuk om te zien en te horen dar mijn scriptie iets heeft kunnen toevoegen en nog zo intensief gebruikt wordt. Ik heb er zelf ook veel van geleerd. Die duizend euro ga ik waarschijnlijk besteden aan een online training. Ik heb al meerdere interessante cursussen gezien.’



Andere artikelen

5 dagen geleden Zes vragen aan Rosa Koeleman, eerstejaars Facilitair manager Hospitality & Events 1 week geleden Alstublieft: zes creatieve ideeën 1 week geleden ‘Er kan in ieder geval weer wat’ 1 week geleden "Wij gaan meer blenden" 1 week geleden Is corona een gamechanger voor het beroepsonderwijs? 2 weken geleden Zes vragen aan Ben Postema, tweedejaars Hotelmanagement on the job. 2 weken geleden Nieuwe opleiding Allround Hospitality Medewerker 3 weken geleden Zes vragen aan Wendy Slobbe, eerstejaars Gastheer-gastvrouw bij Vermaat Groep in het Stedelijk Museum 1 maand geleden Zes vragen aan Sander Ubbens, eerstejaars Facilitair Manager Hospitality & Events 1 maand geleden Zes vragen aan Nour Almalouli 1 maand geleden Senna Muijs, eerstejaars Travel & Hospitality on the job – je maakt van alles mee 1 maand geleden We staan te popelen! 1 maand geleden Zes vragen aan Kirsten Heijlman 2 maanden geleden Zes vragen aan Tofano Yusviandra. 2 maanden geleden Ontdek nu je Hospitality talent. 2 maanden geleden Zes vragen aan Eline Woud, eerstejaars student Travel & Hospitality – een brede opleiding met twee kanten. 2 maanden geleden Zes vragen aan Jeninyo Oosterwolde, eerstejaars Manager International Hospitality 2 maanden geleden Zes vragen aan Joep de Haan die werkt en leert bij Vermaat in het Concertgebouw en alles wil weten over wijnen. 3 maanden geleden Zes vragen aan Naomi Heinis, tweedejaars student Facilitair Manager Hospitality & Events 3 maanden geleden Keuzestress? Stel je vraag aan ons! 3 maanden geleden Een snelle blik achter de schermen van onze opleidingen. 3 maanden geleden Zes vragen aan Mio Böhtlingk, afgestudeerd en meteen doorgestroomd naar vervolgstudie en werk 3 maanden geleden Nieuwe opleiding Allround hospitality-medewerker in de maak 4 maanden geleden Marijn Ouwehand - The attitude of residents towards tourists in the city centre of Amsterdam 4 maanden geleden Zeven vragen aan Julius Riet, winnaar Student van het Jaar award 4 maanden geleden En weer negentien diploma’s! 4 maanden geleden House of Hospitality op TV: 29 februari - 16.00 uur SBS6 4 maanden geleden Interview met docent on the job Remco Winkler (Hotel Casa) in de MBO-krant. 4 maanden geleden Youtube: Vier verhalen uit de praktijk 6 maanden geleden Finalisten voor hospitality-awards bekend 6 maanden geleden Negen infographics: voor u! 6 maanden geleden Kees Teer, directievoorzitter Corendon Hotels & Resorts, over het nieuwe opleiden voor de hospitalitymarkt 6 maanden geleden Onderzoek: ongelijke verdeling toeristenbelasting 6 maanden geleden Eerste presentatie LAB succesvol 7 maanden geleden Gratis seminar House of Hospitality LAB ‘De belangrijkste resultaten van onderzoek in 2019’ 7 maanden geleden Van der Valk Hotel Breukelen en MBO College Hilversum starten nieuwe opleiding 8 maanden geleden Save the date: 20 januari 2020 8 maanden geleden Onze studenten hosten onderwijscongres 8 maanden geleden Studenten aan de Zuidas 8 maanden geleden 100ste diploma statushouders 8 maanden geleden Oplossingen voor druk Amsterdam 9 maanden geleden Bright’s buddy-project 9 maanden geleden Hoe ervaren expats onze hospitality? 10 maanden geleden Nieuwe leeromgevingen 10 maanden geleden Studiejaar 2019 - 2020 officieel geopend 11 maanden geleden Samen sterk 11 maanden geleden Summer Camp voor House of Hospitality leerlingen 11 maanden geleden Samenwerking met Ron Blaauw College 11 maanden geleden Het jaar van House of Hospitality 11 maanden geleden Eerste studenten Hotelmanagement on-the-job krijgen diploma 11 maanden geleden HoHA heeft fysieke plek 11 maanden geleden Onderzoeksvragen gezocht! 1 jaar geleden Het asociale gedrag van de hard core Britse ‘bierfietstoeristen’ lijkt een doel op zichzelf 1 jaar geleden Betrokken bewoners zijn positiever deel 2 1 jaar geleden ‘House of Hospitality zijn we allemaal’ 1 jaar geleden Werkgevers opgelet: Deze mensen zijn zó gemotiveerd 1 jaar geleden Kom 21 mei naar de Nationale Horecadag 1 jaar geleden Samenwerking met SVH biedt meer slagkracht in onderwijsvernieuwing 1 jaar geleden OPROEP: Uw hospitality challenge in House of Hospitality Research LAB 1 jaar geleden Weer 17 statushouders aan de slag 1 jaar geleden Betrokken bewoners zijn positiever 1 jaar geleden Studenten Inholland pionieren met next-level toerisme voor Amsterdam 1 jaar geleden Human Talent Group (HTG) aan boord als kennis- en technologie partner 1 jaar geleden Open dag: 26 januari 1 jaar geleden Overstappen naar een andere studie? 1 jaar geleden SMART HOSPITALITY: Gastvrijheid in een smart city 1 jaar geleden Van der Valk trotse winnaar ‘Beste Leerbedrijf’ 1 jaar geleden Statushouders on-the-job opgeleid voor hospitality 1 jaar geleden Gom en Axxicom Airport Caddy aangesloten 1 jaar geleden Kennismakingsmiddag 1 jaar geleden House of Hospitality genomineerd 1 jaar geleden Drukbezochte aftrap studiejaar 1 jaar geleden Bidfood sluit zich aan bij House of Hospitality 1 jaar geleden Statushouders krijgen diploma’s 2 jaar geleden Eden Hotels is de 25ste partner van House of Hospitality 2 jaar geleden All in the game 2 jaar geleden Praktijkleerlingen op bezoek 2 jaar geleden WOW, dat werkt! 2 jaar geleden Interview Hans Vugts, directeur van Hotel Casa 2 jaar geleden Eerste resultaten bekend 2 jaar geleden Bernie Matser: ‘Animo is groot’ 2 jaar geleden House of Hospitality is voorbeeld, zegt SER 2 jaar geleden Nieuwe opleiding Servicemedewerker Ziekenhuis start in februari

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief