Hybride leren bij Van der Valk Hotel Breukelen, net even anders

Vlak voor corona startte de hybride opleiding hotelmanagement on the job van MBO College Hilversum bij het iconische Van der Valk Hotel Breukelen. 38 studenten volgen er een on the job opleiding. Docent Engels on the job en mentor van de studenten Isabelle van Ouwerkerk vertelt meer over deze unieke opleiding. Student Kane Schrijvers had er al een bijbaan en zit nu in zijn eerste jaar.

Isabelle van Ouwerkerk

Isabelle van Ouwerkerk

Van der Valk Hotel Breukelen was al jarenlang een vaste stageplek voor de studenten van de horeca-opleidingen van het MBO College Hilversum, een onderdeel van ROC van Amsterdam. ‘Een groot voordeel is dat veel jong volwassenen al bij Van der Valk werkten’, zegt Isabelle van Ouwerkerk, die namens het MBO College Hilversum ook coördinator van de opleiding is. ‘Vanuit die bijbaan kozen zij voor de opleiding.’ Kane Schrijvers is zo’n student ‘uit de buurt’. ‘Ik kom uit Maarssen en ben hier in januari 2022 begonnen in de bediening. Ik wist dat ik de businesskant op wilde en hier viel alles op zijn plek. Ik heb me ingeschreven voor horecamanagement niveau 4, dus uiteindelijk ga ik voor een leidinggevende functie.’

Suite werd leslokaal

Van der Valk Hotel Breukelen en het MBO College Hilversum hebben de opleiding on the job iets anders georganiseerd dan de hybride opleidingen in Amsterdam. ‘Het grote verschil is dat alle lessen hier in het hotel worden gegeven. We hebben een suite omgebouwd tot leslokaal. Maar ik geef mijn lessen Engels bijvoorbeeld ook in de bar, compleet met rollenspellen. Het zijn geïntegreerde lessen.

Echte opleidingsomgeving

Een ander groot verschil is dat de opleiding/stage volledig bij het hotel in Breukelen plaatsvindt, de volle drie jaar. Bij de opleidingen in Amsterdam is dit bij verschillende bedrijven. Maar wij hebben er hier voor gekozen het in een bedrijf te houden, zodat je ook werkelijk kan en gaat leidinggeven in leerjaar 3. Van der Valk is wat dat betreft een echte opleidingsomgeving. De professionals hier zijn heel commited met jonge mensen en investeren veel in opleiding. Ook voor hun eigen mensen. Zo hebben medewerkers van Van der Valk bijvoorbeeld onze leermeestertrainingen gevolgd.’ Het bedrijf plukt ook de vruchten van die inspanning. Van de eerste lichting van acht studenten zijn er zes in het hotel blijven werken.

Uitgenodigd bij Van der Valk

Op dit moment volgen 38 studenten hun opleiding in het hotel. En er zijn al weer 21 aanmeldingen voor het volgend studiejaar. Hoe doen de twee samenwerkende partners dat? Isabelle: ‘We hebben een uitgekiend onboarding-programma ontwikkeld. Na de open dag op school nodigen we iedereen die interesse heeft getoond uit bij Van der Valk Hotel Breukelen. Dat gebeurt nog voor de zomervakantie. Daar krijgen studenten en hun ouders direct een kijkje in de keuken en vertellen we meer over de on the job opleiding. Aan het begin van het studiejaar is er een walking dinner met de ouders. Persoonlijk contact is heel belangrijk. En verder is de opbouw van de studie heel duidelijk. In het eerste jaar raak je alle facetten van een hotel even aan, in het tweede jaar kies je meer vanuit je interesse en in het derde jaar ga je leidinggeven.’

Stagevergoeding

Studenten krijgen bij Van der Valk ook een stagevergoeding per uur. ‘Ja, dat is een bewuste keuze’, zegt Isabelle. ‘Zij draaien mee in het team en kunnen geen andere bijbaantjes hebben.’ Wat maakt het hotel nog meer aantrekkelijk? Kane weet het wel. ‘We hebben een heel jong team. En we zijn een heel groot hotel. Er gebeurt hier van alles. 70 procent van de gasten is zakelijk, 30 procent is leisure. We hebben een enorm zalencentrum waar we banqueting doen en een van de grootste restaurants. Daar doen we live cooking voor families en als Ajax speelt of er is iets in de Ziggodome zit het restaurant bomvol. Dan draai ik mee in een team van wijklopers. Die afwisseling is ontzettend leuk.’

Betekenisvol

‘Van borden dragen tot menu’s samenstellen, van snijtechnieken in de keuken tot gasten ontvangen bij de front office’, zegt Isabelle. ‘Door de praktijk waarin studenten les krijgen wordt hun studie betekenisvol. Hybride lesgeven is echt de toekomst in mijn ogen. Als ik nu achttien was, had ik het wel geweten.’

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief