Zes vragen aan Tofano Yusviandra.

Eerstejaars horecaopleiding on the job, niveau 1, Podium Mozaïek. Wil barista worden en zijn Nederlands verbeteren.

Hoe ben je op deze speciale opleiding terechtgekomen?
‘Mijn broertje gaf me de informatie. Hij doet de opleiding bedrijfsadministratie bij ROC Top en hoorde over deze opleiding. Het is een speciale opleiding voor statushouders. Ik moest eerst mijn inburgering afronden, maar daarna heb ik me aangemeld. Mijn moeder zegt dat er veel kans is op werk met een hospitality-opleiding.’

Waar kom je oorspronkelijk vandaan?
‘Uit Indonesië. Mijn moeder is hier naartoe gegaan toen ze haar man ontmoette. Wij zijn later gekomen. Mijn moeder werkt hier in een Indonesisch restaurant, mijn broertje werkt bij La Place. We doen allemaal iets met hospitality.’

Wat heb je in je eerste jaar geleerd?
‘Heel veel, niet alleen horeca, maar ook veel over hospitality in het algemeen. En dingen als stressbestendigheid, assertiviteit en flexibel zijn. En natuurlijk rekenen, burgerschap en Nederlands. We lopen twee dagen mee bij Podium Mozaïek, een theater waar we meewerken in de keuken, maar ook in de bediening. En verder gaan we drie dagen naar school.’

Wat ga je hierna doen?
‘Ik hoop dat ik volgend jaar kan doorstromen naar de niveau 2 opleiding. Die wordt gegeven bij de RAI. Daar heb ik echt zin in. En als ik de kans heb, wil ik ook nog door naar niveau 3.’

Je wilt dus echt iets met hospitality gaan doen?
‘Ik wil graag barman zijn, of barista. Ik hou communiceren en ik ben goed met mensen. Ik hou ervan om dingen mooi maken, zoals een mooie kop koffie. Dan zijn de klanten tevreden. Aan de bar en in de bediening kan ik meteen mijn Nederlands verbeteren, want dat is nodig voor de vervolgopleiding.’

Was je in Indonesië ook in de horeca gaan werken?
‘Dat weet ik niet. Ik heb daar de middelbare school gedaan. Ik was zeventien toen ik naar Nederland kwam. Ik heb wel skills voor geluidstechniek. Dat heb ik Indonesië gedaan.’ 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief