Zes vragen aan Joep de Haan die werkt en leert bij Vermaat in het Concertgebouw en alles wil weten over wijnen.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
‘De horeca heeft mij altijd al aangesproken. Ik had al een bijbaantje in een eetcafé. Op mijn vorige school was ook een horeca-opleiding, daar heb ik toen een proefles gevolgd. Met deze on the job opleiding van House of Hospitality kan ik leren en werken combineren. Ik kwam er terecht via een open dag bij het ROC aan de Da Costastraat.’

Uiteindelijk doe je je opleiding in het Concertgebouw. Hoe is dat gegaan?
‘Vermaat is het bedrijf dat in het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Concertgebouw de horeca verzorgd. Bij de selectiedagen kregen we een rondleiding langs die locaties. In het Concertgebouw zag ik bij restaurant Lier alle wijnen staan. Het is echt een wijnrestaurant. Ik wil meer weten over wijnen. Een mooie fles aan tafel brengen hoort bij gastheerschap. Wijn is iets speciaals. Nee, ik drink het zelf nog niet, ik ben nog 17.’

Wat doe je allemaal tijdens je opleiding?
‘Soms moet ik hosten, de gasten verwelkomen, hun tickets scannen zodat ze direct doorkunnen naar het concert, de jassen aannemen. Ik moest ook pas staan, dan breng je de borden van de keuken naar de tafel. Dat ging zo goed, dat ik nu al een eigen wijk heb. Dan moet je gasten aan tafel ook adviseren. Het is hier best chique. We spreken mensen met u aan. Het is heel anders dan het eetcafé.’

Door het coronavirus zit je nu thuis. Dat is wat anders dan on the job leren.
‘Ja, ik had net de huiswijnen onder de knie en wilde gaan beginnen aan het samenstellen van wijnarrangementen. Met mijn begeleider Aisling Basalious zijn we nu aan het bedenken hoe ik toch meer kan leren over wijn. Ik ga bijvoorbeeld een menukaart van wijnen maken. En ik zoek veel online op. Maar eerst moet ik nog een paar opdrachten inhalen. Ik had mijn pols gebroken, dus ik loop wat achter.’

Kom je nog toe aan andere dingen?
‘Op zaterdag voetbal ik. Daar probeert Vermaat in de roosters rekening mee te houden. Dan werk ik op zondag. Ja, dat hoort erbij. Deze opleiding moet wel bij je passen. Je moet het leuk vinden om gasten te bedienen, je moet sociaal zijn, beetje kunnen lachen en in het weekend willen werken.’

Wat zou jij tegen leerlingen van je oude school zeggen over de opleiding?
‘Dat het een opleiding is die goed geregeld is. Weinig lesuitval en hele goede begeleiding. Je evalueert regelmatig en je stelt duidelijke leerdoelen, zodat je niet als een kip zonder kop maar wat doet. Je gaat één dag echt naar school, daar maak je je opdrachten. Je hebt dus weinig huiswerk. Na deze opleiding wil ik de vervolgopleidingen niveau 3 en 4 doen. En een stage op een cruiseschip lijkt me wel wat.’

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief