Zes vragen aan Jeninyo Oosterwolde, eerstejaars Manager International Hospitality

Hoe ben je bij deze opleiding terechtgekomen?
‘Ik zat in 4 havo. Ik ging niet over, maar ik wilde wel gaan studeren. En ik heb altijd al iets internationaals voor ogen gehad. Als ik hbo had kunnen doen, was het International Business geworden, maar dat ging dus niet. Met mijn mentor ben ik toen gaan zoeken. Wij kwamen uit bij deze opleiding en de opleiding Travel & Hospitality.’

Heb je specifiek voor de hospitality gekozen?
‘Eerlijk gezegd niet. Ik heb puur gekozen op het internationale aspect. Ik heb wel in een lunchroom gewerkt, maar het is niet zo dat ik een carrière in een hotel voor me zag. Gaandeweg ontdek ik nu de hospitality. Sinds februari loop ik stage bij het Courtyard by Marriot Amsterdam Airport in Hoofddorp. Ik sta er frontoffice, doe de check ins en check outs en beantwoord vragen van onze gasten. Door de corona is het nu wel erg rustig. Maar mijn stage gaat nog steeds door, ik ben de enige van mijn groep die nog naar zijn stage kan.’

Hoe ging je selectie?
‘Ik ben aangenomen omdat mijn niveau van Engels hoog lag. Op de havo kreeg ik tweetalig les. En in de lunchroom merkte ik dat ik de interactie met gasten leuk vind. In een hotel praat je trouwens wel anders tegen gasten. Het is chiquer. Ik moest wel even schakelen.’

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd?
‘Tot februari hadden we gewoon les op school, maar er waren ook projectdagen. Daarin werkten we voor IAmsterdam een onderzoek uit. We gingen de wijken in om mensen te vragen wat ze ervan vinden als het toerisme vanuit het centrum ook wat meer verspreid zou worden naar de randen van de stad. Daar heb ik leren vragen stellen en ik heb geleerd de antwoorden te analyseren en een conclusie te trekken. Van die projectdagen steek je het meest op. Volgend jaar krijgen we on the job les in een hotel in Amsterdam. Daar kijk ik wel naar uit.’

Heb jij een voorbeeld?
‘Nee, maar ik steek wel veel energie in het volgen van mensen met een carrière, zoals directeuren of topmannen. Ik wil weten wat ze gedaan hebben om daar te komen. Dat vergelijk ik dan met mezelf.’

Wat zou je op je oude school vertellen over deze opleiding?
‘Dat deze opleiding je voorbereidt op een internationale carrière, dat je veel ervaring opdoet in hospitality, dat je uren flexibel zijn en de stof niet al te moeilijk. Vind ik. Verder steek je er mensenkennis van op en leer je omgaan met mensen uit verschillende landen. Dat is goed voor je social skills en je talen.’ 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief