Zes vragen aan Eline Woud, eerstejaars student Travel & Hospitality – een brede opleiding met twee kanten.

Hoe ben je op deze on the job opleiding terechtgekomen?
‘Ik ben wel goed met talen. Ik wilde eerst de opleiding voor stewardess doen, maar die is iets minder breed dan deze opleiding. Je kunt met deze opleiding meerdere banen krijgen. Tijdens de open dag op ROC Airport leek het me al heel leuk. En toen ik ook nog hoorde dat je on the job kon leren, vond ik het echt gaaf. Je wordt dan – zeg maar – meegenomen in de wereld van de praktijk. Dit eerste jaar loop ik mee in een hotel, volgend jaar ga ik meer toerisme doen.’ 

Bij welk hotel volg je je eerste jaar?
‘Bij Double Tree by Hilton in Amsterdam. Ik was al bij de andere vier hotels geweest, maar die spraken me niet zo aan. Ik twijfelde. Maar toen viel Van der Valk af en kwam Double Tree by Hilton erbij. Toen ik er binnenkwam, voelde het echt als thuiskomen. Het zag er zo mooi uit, luxe. En het personeel was ontzettend gastvrij. Ik zit nu al een paar weken thuis, omdat we alleen nog online les krijgen, maar ik vind het echt leuk als ik weer naar het hotel kan.’

Zie je jezelf later in een hotel werken?
‘Dat weet ik nog niet. Ik ben echt nog zoekende. En ik ben ook heel benieuwd naar mijn tweede jaar. Dan ga ik bij een reisbureau werken. Deze opleiding is twee-in-een, toerisme en hotel. Je leert heel veel aspecten van hospitality. En dat is heel breed. Ik ga ook nog vijf maanden een stage in het buitenland doen. Ik wil gewoon lekker veel ontdekken en dan zie ik wel wat ik uiteindelijk het leukste vind.’

Hoe ging je selectiegesprek?
‘Ik vertelde ze dat ik de stijl van het hotel zo mooi vond en het personeel zo verzorgd en gastvrij. Zelf maak ik graag een praatje en ik vertelde dat ik goed ben in talen. Op school heb ik Frans gevolgd en nu doe ik Spaans. 

Wat heb je geleerd?
‘Ik heb vooral veel over hospitality geleerd. Ik begon bij het frontoffice. Dan heb je direct contact met de gasten. Die interactie vind ik leuk. Ook omdat je mensen de weg moet wijzen. Dat is toch een beetje toerisme. Ik wist zelf ook niet zoveel over Amsterdam, maar dat heb ik snel geleerd. De laatste weken stond ik in de keuken, achter de schermen. Ik leer nu online snijtechnieken en blancheren. Dat doe ik dan thuis in onze eigen keuken. Maar het frontoffice vond ik de leukste afdeling tot nu toe.’

Zou je deze opleiding aanraden bij de leerlingen van je oude school?
‘Ik zou zeggen dat het een hele brede opleiding is, dat je er veel verschillende banen mee kunt krijgen. En dat dit een van de beste manieren is om te leren. Omdat je het doet! En je wordt goed ondersteund door je praktijkbegeleider. Die zie je elke dag eventjes. Je mag fouten maken en ze nemen je niks kwalijk.’ 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief