"Wij gaan meer blenden"

Hospitality-school coördinator Bernie Matser ziet het komende studiejaar wel zitten. De coronacrisis heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. ‘Wij gaan een gedeelte op afstand blijven doen.’

Vooropgesteld dat praktijk gewoon praktijk moet blijven en les krijgen in een hybride omgeving onbetwist het uitgangspunt is van de House of Hospitality-opleidingen, heeft blended learning door de coronacrisis een flinke stap voorwaarts gemaakt. ‘Ik ben enorm trots op het team. Ik denk dat we sterk uit de crisis zijn gekomen’, zegt Bernie Matser. ‘We zien elkaar vaker online dan in de praktijk. Ik zag creativiteit en innovatie ontstaan, werkvormen veranderen, docenten gingen bijvoorbeeld podcasts maken en gebruikten andere online hulpmiddelen. Ze zien de mogelijkheden.’

Projecten online

Dat geldt ook voor de studenten. Die geven aan in een evaluatie dat zij online beter kunnen samenwerken tijdens projecten en dat instructie beter online gaat dan in een volle klas. ‘Wij kiezen er in het nieuwe studiejaar voor om de projecten voortaan in Teams te organiseren. Elke projectgroep heeft daar zijn eigen kanaal.’ Voor workshops en excursies in plaats van bezoekjes komen de studenten uiteraard wel bij elkaar. Ook de derde werklesdag zal vaker thuis worden gevolgd. Zij krijgen dan praktische opdrachten mee naar huis om te oefenen, waar de volgende dag vervolg op komt. ‘Dat heeft ermee te maken dat het bij onze leeromgevingen door Covid-19 nog niet zo druk is als gebruikelijk. Maar wat ik wel gaaf vind is dat alle partners hebben aangegeven dat zij met onze studenten verder willen.’

Examens

Covid-19 heeft ook veel impact op de manier waarop de praktijkexamens worden afgenomen. Dat gaat dit jaar ook online, via een criteriumgericht interview. Alleen voor de examens schrijven, lezen en luisteren moeten studenten naar school komen. ‘Normaal gesproken zouden we half juni al klaar zijn’, zegt Bernie. ‘Nu gaan we tot de zomervakantie door met examineren en hopen we na de zomer de diploma’s te kunnen uitreiken.’

Nieuwe opleiding

Nieuw is de opleiding allround hospitality-medewerker. Een niveau 3 opleiding die helemaal modulair kan worden gevolgd en die op maat ingericht kan worden. ‘De opleiding begint met een basismodule van tien weken met alle groepen samen’, vertelt Bernie Matser. ‘Daarna volg je per module de rollen die er binnen hospitality zijn, bijvoorbeeld frontofficemedewerker of host. Elke afgeronde module levert een certificaat op. Deze opleiding is dus ook heel goed voor mensen die al in de hospitality werken en alleen een module willen volgen. Per module kun je ook aangeven of je hem on the job of gewoon op school wil volgen.’ Voor de nieuwe allround opleiding zijn al heel wat aanmeldingen binnengekomen.

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief