Statushouders on-the-job opgeleid voor hospitality

1 jaar geleden Leren

Dinsdagavond 18 december was de feestelijke kickoff van de samenwerking tussen Podium Mozaïek, het ROC van Amsterdam en House of Hospitality. Bij het theater/café/restaurant worden het komende halfjaar zestien statushouders in de praktijk opgeleid voor een baan in de hospitality. Daarmee is Podium Mozaïek de tweede locatie, na het WOW-hostel, die zo’n hybride leeromgeving biedt.

Podium Mozaïek in Amsterdam-West is een internationaal cultuurpodium, gevestigd in de oude Pniël-kerk. En vanaf september ook één van de twee hybride leeromgevingen waar statushouders worden opgeleid voor de hospitalitysector. Zestien mensen uit alle windstreken, gevlucht voor onderdrukking of oorlog, bouwen hier aan een nieuwe toekomst.  

Op 18 december verzamelden zij zich in het café/restaurant voor een feestelijke bijeenkomst. Ook de statushouders van het WoW-hostel, de andere hybride leerplek, mensen van de gemeente, die de statushouders begeleiden, docenten van het ROC van Amsterdam en vertegenwoordigers van Podium Mozaïek en House of Hospitality, waren aanwezig. 

Kunstwerk
Eerder al was de samenwerkingsovereenkomst tussen Podium Mozaïek en House of Hospitality getekend, maar nu was het tijd voor toespraken, lekkere hapjes en de onthulling van een kunstwerk dat de zestien statushouders maakten, samen met beeldend kunstenaar Senad Alic. Het kunstwerk bestaat uit foto’s van de statushouders met een voorwerp dat hen herinnert aan hun thuisland. Verhaaltjes vertellen iets over hun achtergrond en toekomstbeeld. De Tibetaanse Jampa ziet de opleiding bij Podium Mozaïek als een opstap naar hotelmanagement, de Turkse Taha droomt ervan hoofdpsychiater te worden van zijn eigen kliniek, Fortuna wil nog verder leren in de techniek of make up en Bana uit Eritrea ziet een eigen restaurant wel zitten. ‘Ik heb thuis ook veel gekookt’, zegt ze. Maar Nederlands koken is wel heel anders. Uiteindelijk denk ik dat ik bediening het leukst vind, want ik houd van contact met mensen. Mijn eigen restaurant zou een mix moeten zijn van Nederlands en Eritrees eten.’ 

Leergierig
Tijdens de speciale hospitalityopleiding volgt de groep eerst een halfjaar stage/les bij Podium Mozaïek, waar zij alles in de praktijk leren. Daarna stappen ze over naar een BBL-opleiding en gaan vier dagen werken en één dag naar school. ‘Ze zijn allemaal leergierig’, zegt jobcoach Darshana Chitaroe. ‘Het Nederlandse niveau is best hoog, daar moeten ze aan wennen. Maar ik weet zeker dat ze goed terecht komen. Twee van hen hebben al een baan voor de BBL-fase vanaf februari.’ Van de statushouders die bij het WOW-hostel een opleiding volgden zijn 21 van de 22 deelnemers aan het werk.

Taal
Zafer Yurdakul, directeur van Podium Mozaïek, vertelde dat taal in dit hele proces belangrijk is. ‘Je moet onder mensen komen. Dan ga je wortelen.’ De statushouders moeten door het contact met gasten en docenten Nederlands spreken. Ook Mohamed Hoessein van de gemeente Amsterdam, zelf ook ooit vluchteling, vertelde hoe zijn moeder erop aandrong dat het gezin eerst de Nederlandse taal leerde. ‘Hoe fijn is het dat je dan in een stad terecht komt waar je zo wordt begeleid. Gerichte begeleiding werkt.’

Tweede groep
Terwijl de hapjes rondgingen, van bitterbal tot humus en van saté tot hapjes met feta, zochten de statushouders elkaar op voor een groepsfoto. ‘Hier krijgen nieuwe Amsterdammers een veilige plek om te leren’, zei coördinator Inclusie House of Hospitality Paul Erdhuizen. ‘Docenten komen naar het Podium Mozaïek om les te geven. We voelen ons welkom.’ Hij had ook nog nieuws: ‘In februari starten we met een tweede groep.’ 



Andere artikelen

6 dagen geleden Zes vragen aan Rosa Koeleman, eerstejaars Facilitair manager Hospitality & Events 1 week geleden Alstublieft: zes creatieve ideeën 1 week geleden ‘Er kan in ieder geval weer wat’ 1 week geleden "Wij gaan meer blenden" 1 week geleden Is corona een gamechanger voor het beroepsonderwijs? 2 weken geleden Zes vragen aan Ben Postema, tweedejaars Hotelmanagement on the job. 2 weken geleden Nieuwe opleiding Allround Hospitality Medewerker 3 weken geleden Zes vragen aan Wendy Slobbe, eerstejaars Gastheer-gastvrouw bij Vermaat Groep in het Stedelijk Museum 1 maand geleden Zes vragen aan Sander Ubbens, eerstejaars Facilitair Manager Hospitality & Events 1 maand geleden Zes vragen aan Nour Almalouli 1 maand geleden Senna Muijs, eerstejaars Travel & Hospitality on the job – je maakt van alles mee 1 maand geleden We staan te popelen! 1 maand geleden Zes vragen aan Kirsten Heijlman 2 maanden geleden Zes vragen aan Tofano Yusviandra. 2 maanden geleden Ontdek nu je Hospitality talent. 2 maanden geleden Zes vragen aan Eline Woud, eerstejaars student Travel & Hospitality – een brede opleiding met twee kanten. 2 maanden geleden Zes vragen aan Jeninyo Oosterwolde, eerstejaars Manager International Hospitality 2 maanden geleden Zes vragen aan Joep de Haan die werkt en leert bij Vermaat in het Concertgebouw en alles wil weten over wijnen. 3 maanden geleden Zes vragen aan Naomi Heinis, tweedejaars student Facilitair Manager Hospitality & Events 3 maanden geleden Keuzestress? Stel je vraag aan ons! 3 maanden geleden Een snelle blik achter de schermen van onze opleidingen. 3 maanden geleden Zes vragen aan Mio Böhtlingk, afgestudeerd en meteen doorgestroomd naar vervolgstudie en werk 4 maanden geleden Nieuwe opleiding Allround hospitality-medewerker in de maak 4 maanden geleden Marijn Ouwehand - The attitude of residents towards tourists in the city centre of Amsterdam 4 maanden geleden Zeven vragen aan Julius Riet, winnaar Student van het Jaar award 4 maanden geleden En weer negentien diploma’s! 4 maanden geleden House of Hospitality op TV: 29 februari - 16.00 uur SBS6 4 maanden geleden Interview met docent on the job Remco Winkler (Hotel Casa) in de MBO-krant. 4 maanden geleden Youtube: Vier verhalen uit de praktijk 6 maanden geleden Finalisten voor hospitality-awards bekend 6 maanden geleden Negen infographics: voor u! 6 maanden geleden Kees Teer, directievoorzitter Corendon Hotels & Resorts, over het nieuwe opleiden voor de hospitalitymarkt 6 maanden geleden Onderzoek: ongelijke verdeling toeristenbelasting 6 maanden geleden Eerste presentatie LAB succesvol 7 maanden geleden Gratis seminar House of Hospitality LAB ‘De belangrijkste resultaten van onderzoek in 2019’ 8 maanden geleden Van der Valk Hotel Breukelen en MBO College Hilversum starten nieuwe opleiding 8 maanden geleden Save the date: 20 januari 2020 8 maanden geleden Onze studenten hosten onderwijscongres 8 maanden geleden Studenten aan de Zuidas 8 maanden geleden 100ste diploma statushouders 8 maanden geleden Oplossingen voor druk Amsterdam 9 maanden geleden Bright’s buddy-project 10 maanden geleden Hoe ervaren expats onze hospitality? 10 maanden geleden Nieuwe leeromgevingen 10 maanden geleden Studiejaar 2019 - 2020 officieel geopend 11 maanden geleden Samen sterk 11 maanden geleden Summer Camp voor House of Hospitality leerlingen 11 maanden geleden Samenwerking met Ron Blaauw College 11 maanden geleden Het jaar van House of Hospitality 11 maanden geleden Eerste studenten Hotelmanagement on-the-job krijgen diploma 1 jaar geleden HoHA heeft fysieke plek 1 jaar geleden Onderzoeksvragen gezocht! 1 jaar geleden Het asociale gedrag van de hard core Britse ‘bierfietstoeristen’ lijkt een doel op zichzelf 1 jaar geleden Betrokken bewoners zijn positiever deel 2 1 jaar geleden ‘House of Hospitality zijn we allemaal’ 1 jaar geleden Werkgevers opgelet: Deze mensen zijn zó gemotiveerd 1 jaar geleden Kom 21 mei naar de Nationale Horecadag 1 jaar geleden Samenwerking met SVH biedt meer slagkracht in onderwijsvernieuwing 1 jaar geleden OPROEP: Uw hospitality challenge in House of Hospitality Research LAB 1 jaar geleden Weer 17 statushouders aan de slag 1 jaar geleden Betrokken bewoners zijn positiever 1 jaar geleden Studenten Inholland pionieren met next-level toerisme voor Amsterdam 1 jaar geleden Human Talent Group (HTG) aan boord als kennis- en technologie partner 1 jaar geleden Open dag: 26 januari 1 jaar geleden Overstappen naar een andere studie? 1 jaar geleden SMART HOSPITALITY: Gastvrijheid in een smart city 1 jaar geleden Van der Valk trotse winnaar ‘Beste Leerbedrijf’ 1 jaar geleden Statushouders on-the-job opgeleid voor hospitality 1 jaar geleden Gom en Axxicom Airport Caddy aangesloten 1 jaar geleden Kennismakingsmiddag 1 jaar geleden House of Hospitality genomineerd 1 jaar geleden Drukbezochte aftrap studiejaar 1 jaar geleden Bidfood sluit zich aan bij House of Hospitality 1 jaar geleden Statushouders krijgen diploma’s 2 jaar geleden Eden Hotels is de 25ste partner van House of Hospitality 2 jaar geleden All in the game 2 jaar geleden Praktijkleerlingen op bezoek 2 jaar geleden WOW, dat werkt! 2 jaar geleden Interview Hans Vugts, directeur van Hotel Casa 2 jaar geleden Eerste resultaten bekend 2 jaar geleden Bernie Matser: ‘Animo is groot’ 2 jaar geleden House of Hospitality is voorbeeld, zegt SER 2 jaar geleden Nieuwe opleiding Servicemedewerker Ziekenhuis start in februari

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief