Stagelopen in de school

Samenwerking met partners van Travel & Hospitality

Ontvangstbalies, een backoffice, een instructiezitje, een volledig ingericht fysiek én online reisbureau, compleet met callcenter… het bruist weer in de gangen en lokalen van het MBO College Airport in Hoofddorp. Opleidingsmanagers Luisa Prando en Lars Sang Mo Boom vertellen hoe het idee voor stages op school ontstond en uitgroeide tot een project waar de eigen docenten, partners en experts uit de expertpool van House of Hospitality aan deelnemen. 

Geen stageplekken

‘Door de coronamaatregelen en het stilvallen van de sector was al snel duidelijk dat stageplaatsen niet of nauwelijks te vinden zijn’, zegt Lars. ‘En als dat wel zo is, staat er vaak geen stagevergoeding tegenover. Of worden stages vroegtijdig afgebroken.’ ‘We zagen studenten met wel veertig afwijzingen’, vult Luisa aan. ‘Dan raak je op een gegeven moment je motivatie kwijt. Of je gaat branchebreed zoeken, bijvoorbeeld in de zorg.’ ‘Allemaal heel begrijpelijk’, zegt Lars, ‘maar zo ontstond bij ons de gedachte om zelf de praktijk na te bootsen. We willen proberen onze studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de praktijk. We zijn tenslotte een beroepsopleiding.’ 

Andere kijk op onderwijs

TUI, D-Reizen, Egencia, Radisson Blu Amsterdam Airport Schiphol, Renaissance Hotel Schiphol, Hilton Schiphol, NH Hotels en WestCord Hotel, ze waren allemaal direct enthousiast en dachten mee over de invulling van dit alternatief voor de beroepspraktijkvorming. Ondertussen werd nagedacht over een passend lesprogramma. Het eigen docententeam, het stagebureau en de onderwijskundige werden er nauw bij betrokken. ‘Dit biedt ons team een heel andere kijk op onderwijs’, zeggen Luisa en Lars. ‘We hebben bij de invulling – samen met de partners - echt gekeken naar wat er nodig is in de toekomst. Digitalisering zal een steeds grotere invloed hebben op het werkveld.’

Ervaren trainers

Vier weken werd er verbouwd. En sinds begin maart lopen de eerste studenten hun stages van zestien weken. Ze doorlopen alle werkprocessen en kerntaken en worden daarbij begeleid door ervaren trainers. ‘Er zijn vier groepen, drie voor hospitality en één voor travel’, zegt Luisa. ‘Voor hospitality hebben we de frontofficemanager van INK Hotel en een ervaren expert van Corendon, via de expertpool van House of Hospitality. Daarnaast is er unieke samenwerking ontstaan tussen NH Hotels en WestCord Hotel. Zij trainen nu gezamenlijk één van onze groepen. Voor travel hebben we een trainer gevonden die overtallig was geworden bij TUI. Voor hen is het fantastisch dat ze hun kennis kunnen overdragen, juist in deze tijd.’ De trainers bepalen wat nodig is in de praktijkvorming. Soms horen daar rollenspellen bij en kunnen docenten hun acteerskills oefenen, of worden acteurs ingehuurd.

Strategische keuze

‘De verbouwing is trouwens blijvend’, zegt Lars. ‘Er was weinig praktijk op school voor de opleiding Travel & Hospitality.’ En er is meer blijvend, als het aan Boom ligt. ‘Voor ons is dit een strategische keuze. We willen structurelere samenwerking met het bedrijfsleven, en samen inhoud geven aan het beroepsonderwijs.’

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief